czwartek, 13 lutego 2014

Cosmetics and reviews: Polish Cosmetics Brands Pharmaceris and AA Oceanic

Cześć:) Dziś szybki post kosmetyczny, który zaczęłam już jakiś czas temu:) Bardzo lubię analizować składy kosmetyków żeby dowiadywać się co tam w nich naprawdę drzemie... Zazwyczaj żeby to zrobić wystarczy tylko przeczytać skład surowcowy na opakowaniu, gdyby w taki sam sposób moglibyśmy rozszyfrowywać ludzi, wiedzielibyśmy z kim mamy do czynienia;)moglibyśmy wtedy wiedzieć czego możemy sie spodziewać po danej osobie... Tak ja po ulubionym kremie..., albo czy możemy mu ufać? No wlaśnie, czy możemy zawsze ufać temu co dyktują nam producenci? - nie! Co mówi nam skład? -To zależy...
Jesli na składzie producent pisze składniki które rzeczywiście wsadził do kosmetyku, to tak. Jesli producent robi swoje własne rzekomo"opatentowane" skladniki, które w rzeczywistości są mieszanka kilku składników podstawowych (robi tak jeden z największych koncernów kosmetycznych na świecie) no to wtedy trudno nam sie domyśleć co tak faktycznie jest... Ale większość kosmetycznych firm tworzy swoje składy w zgodzie z prawdą:) wtedy macie pewność że analizując skład bedziecie w stanie dowiedzieć sie co jest w waszym ulubionym kremie :)


Ja postanowilam że przeanalizuję składy moich trochę już dawno kupionych kosmetyków a mianowicie Łagodzącej pianki do mycia twarzy z Pharmaceris o obniżonej zawartości SLS, oraz Kremu pod oczy AA Oceanic Multi Regeneracja 40 plus.

PIANKA DO MYCIA TWARZY ŁAGODZĄCA - PHARMACERIS

Pianka ta nie zawiera SLS i SLES, zbawienne działanie kosmetyków bez tych typowych "WYSUSZACZY" zauważyłam już w czerwcu po tym, jak nie mogłam myć twarzy wodą a tym samym żelami z SLS po tym jak mialam usuwane chirurgicznie znamię z twarzy, wtedy cera poprawiła mi się błyskawicznie! Zmniejszyły sie krostki, wypryski przestały sie pojawiać, skóra przestala sie przetluszczac... Po prostu zaczęła dziać sie magia;) od tamtej pory przestałam nadużywać żeli , stosuję płyny micelarne na zmianę z TĄ pianką Eris i wydaje mi się ze moja cera jest w sto razy lepszym stanie. Teraz polecam ten sposób każdej kolezace, m.in.ostatnio poleciłam zrezygnowanie z SLS jednej koleżance kora zawsze miala takie same problemy skórne co ja, nie wierzyła... Bo nie wyobrażała sobie ze mogla by nie wyszorować twarzy żelem z mydłem... Podeszla sceptycznie, ale ugięła sie i ostatnio powiedziala mi ze mialam racje:) mój brat ostatnio pozbył sie łupieżu,stosując szampon bez SLS, też nie wierzyl gdy katowal sie 10 szamponem przeciw lupieżowym... A jednak. Drażniące dzialanie SLS i SLES zostało udowodnione nie jednym badaniem, dlatego nie ma sie co dziwić, wiadomo, niektórzy nie moga ( i nie chcą) zrezygnować z nich na 100% ale ograniczyć można zawsze:)



A oto skład pianki:

Glycerin: Gliceryna, substancja higroskopijna ,silnie wiąże wodę w głębszych warstwach naskórka, przez co nawilża.
Betaine: substancja nawilżająca, zagęszcza roztwory anionowych spc,
Subst.hydrofilowa. Aminokwas o działaniu nawilżającym, zmniejsza podrażnienia w mieszaninie z anionowymi spc.

Cocamidopropyl betaine:
Łagodny Srodek myjący, pianotwórczy, 
Ogranicza drażniące działanie środków powierzchniowo czynnych na skórę ( SPC czyli SLS, SLES) Wykazuje średnie dzialanie wysuszające i odtłuszczające skórę.

Methyl gluceth-20: niejonowy emulgator.
Disodium ricinoleamino MEA-sulfosuccinate:
 srodek pianotwórczy, poprawiający jakość piany.

Peg-7 glyceryl cocoate:
Niejonowy SPC, slabo hydrofilowy, poprawia stabilność piany w mieszaninie z anionowymi spc, stosowany jako substancja natłuszczająca czyli zmniejsza drażniące działanie SPC na skórę.

Panthenol:
Hydrofilowa substancja nawilżająca. Substancja aktywna, wywołuje efekt  kosmetyczny  na skórę,: działanie przeciwzapalne, przyspiesza procesy regeneracji naskórka. Pantenol wykorzystywany jest w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów, dzięki zdolności wnikania w ich strukturę. Nadaje skórze uczucie gładkości.

Hydroxyethylcellulose:
Polimer, regulator konsystencji, stabilizator emulsji i zawiesin.

Disodium EDTA:
Zapobiega rozwarstwianiu sie emulsji na fazy, stabilizator emulsji.

Lonicera caprifolium flower extract:
Antyoksydant.

Inulin: reguluje pH do fizjologicznego pH 5.

Ethylhexylglycerin:
konserwant fazy wodnej analogiczny do parabenów, to znaczy stosowany jako zamiennik, żeby nie stosować parabenów.

Citroc acid:
Kwas cytrynowy, alfahydroksykwas, tutaj reguluje pH, obniża je.

Alpha-glucan oligosaccharide:
 cukier, stabilizator mikroflory bakteryjnej na skórze.

Phenoxyethanol:
Substancja konserwująca, która uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu.


AA OCEANIC - TECHNOLOGIA WIEKU 40 PLUS
KREM ROZJAŚNIAJĄCY CIENIE POD OCZAMI , REDUKCJA ZMARSZCZEK, ODŻYWIANIE.

Kupiłam go bo naprawdę nie miałam pomysłu
co kupić, a zobaczyłam że kremik dostał nagrodę "Doskonałość Roku 2012" Twojego Stylu - która jest nagrodą wg.mnie dość prestiżową:) pomyślałam że sie nie zawiodę, i mialam rację:) Krem może nie rozjaśnia jakoś spektakularnie cieni pod oczami, ale za to, bardzo głęboko odżywia i nawilża skórę pod oczami jak i na powiekach. Dużym plusem jest to że nic po jego zastosowaniu "nie uwiera" nie szczypie, nie swędzi... A mam wrażliwe oczy i nie wszystko mi pasuje, Np. po filtrach Avene zawsze mam czerwone oczy... Ogólnie rzecz biorąc efekty po tym kremie są bardzo podobne do tych po zastosowaniu serum Night Repair pod oczy Estee Lauder - którego mialam ostatnio przyjemność testować (próbkę). A cenowo wychodzi to ponad 10 x taniej:)




Glycerin:
Gliceryna, substancja higroskopijna ,silnie wiąże wodę w głębszych warstwach naskórka, przez co nawilża.

Ethylhexyl stearate:
Emolient tzw. tłusty. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry, tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające).

Butylospermum parkii shea butter:
Emolient. Substancja aktywna. Otrzymywane z miąższu orzechów drzewa masłowego. Zawiera wit. E, prowitaminę A. Posiada właściwości nawilżające.

Cetearyl alcohol:
Stabilizator emulsji. Emolient. Substancja konsystencjotwórcza. Stosowany w preparatach emulsyjnych ogranicza TEWL - pośrednio nawilżając.

Hydrogenated polydecene:
Emolient. Lipofilowa substancja filmotwórcza, tworzy na powierzchni skóry i włosów lipofilowy film. Jest odpowiedzialna za ograniczanie transepidermalnej utraty wody, dzięki czemu nawilża, a także zmiękcza i wygładza naskórek.
  Substancja poprawia właściwości aplikacyjne, w tym rozprowadzanie kosmetyku, a także nadaje uczucie jedwabistości na skórze

Myristyl Myristate:
Emolient. Działanie okluzyjne - nawilżające pośrednio.

Niacinamide:
Niacynamid to trwała forma wit. B3, która nie ulega rozkładowi w formułach kosmetycznych, jest łatwo przyswajana przez skórę i dobrze tolerowana. Stymuluje produkcję składników lipidowych skóry (głównie ceramidów) oraz prekursorów składników odpowiedzialnych za utrzymanie odpowiedniego nawodnienia skóry (keratyny, inwolukryny, filagryny), dzięki czemu widocznie poprawia barierę lipidową naskórka, skóra staje się bardziej odporna na czynniki zewnętrzne i lepiej nawilżona. Zwiększa nawilżenie i elastyczność skóry, zmniejsza przeznaskórkową utratę wody (TEWL). Działa przeciwzmarszczkowo, spłyca drobne zmarszczki powierzchniowe, wygładza i widocznie poprawia strukturę i koloryt skóry; w badaniach niacynamid w stężeniu 5%, po 12 tygodniach stosowania znacznie poprawiał stan dojrzałej skóry.
 Pośrednio wpływa na produkcję kolagenu oraz stymuluje syntezę kwasu hialuronowego w skórze, dzięki czemu poprawia jędrność i napięcie skóry.

Arachidyl alcohol:
 Emolient. Modyfikator właściwości reologicznych - wpływa na konsystencję produktu kosmetycznego powodując wzrost lepkości. Ponadto pełni rolę stabilizatora emulsji (np. kremów) chroni przed rozwarstwieniem i przedłuża trwałość.

Isodecyl neopentanoate:
Emolient. Ogranicza TEWL. Przez co nawilża. Obniża lepkość gotowego wyrobu.

Palmitic acid:
Emolient tłusty. Emulgator W/O, składnik umożliwiający powstanie emulsji. Emulsja to forma fizykochemiczna, która powstaje przez połączenie (wymieszanie) fazy wodnej z fazą olejową. Przykładem emulsji kosmetycznych są kremy, mleczka, balsamy

Pentaerythrityl tetraisostearate: 
Emolient. Modyfikator reologii. Wykazuje wlasciwosci filmotworcze, poprawia rozsmarowywalność kosmetyku.

Tocopheryl acetate:
Substancja o działaniu antyoksydacyjnym (przeciwutleniającym), hamuje procesy starzenia się skóry wywołane np. promieniowaniem UV lub dymem papierosowym. Jest doskonałym czynnikiem hamującym rodnikowe utlenianie lipidów w naskórku i skórze właściwej. Wykazuje zdolność wbudowywania się w struktury lipidowe błon komórkowych i cementu międzykomórkowego warstwy rogowej, dzięki czemu wzmacnia barierę naskórkową. Wzmocnienie bariery naskórkowej nie tylko utrudnia wnikanie substancji obcych i zapobiega podrażnieniom, ale także hamuje TEWL (transepidermalną utratę wody) dzięki czemu wpływa na poprawę nawilżenia skóry

Ceramide NP:
ceramidy, działają rozjaśniająco, wykazują dzialanie nawilżające .

Sodium hyaluronate:
Substancja hydrofilowa tworzy na powierzchni skóry film, który wiąże wodę. W efekcie ogranicza TEWL, czyli transepidermalną utratę wody i zapewnia odpowiednie nawilżenie
Humektant, zapobiega wysychaniu kosmetyku.

Baicalin:
Wykazuje działanie ochronne przed UV.

Skwalen:
jest zaliczany do lipidów (nie jest jednak tłuszczem). Jest składnikiem płaszcza lipidowego ludzkiej skóry oraz tłuszczu wątroby rekina; Jest metabolicznym prekursorem cholesterolu i innych steroli.

Isohexadecane:
Emolient suchy. Tworzy warstwę okluzyjna.
Pełni rolę rozpuszczalnika dla innych substancji hydrofobowych zawartych w kosmetykach

Cholesterol:
Sterol. Składnik występujący naturalnie w ludzkim sebum i cemencie międzykomórkowym warstwy rogowej naskórka. Pozyskiwany m.in. z lanoliny. Substancja hydrofobowa nierozpuszczalna w wodzie. Emolient tłusty.

Behenyl alcohol:
Emolient. Substancja konsystencjotworcza.

Panthenol:
Hydrofilowa substancja nawilżająca. Substancja aktywna, wywołuje efekt  kosmetyczny  na skórę,: działanie przeciwzapalne, przyspiesza procesy regeneracji naskórka. Pantenol wykorzystywany jest w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów, dzięki zdolności wnikania w ich strukturę. Nadaje skórze uczucie gładkości.

Borago officinalis seed oil:
 olej z nasion ogórecznika lekarskiego, wartościowy olejek zawierający NNKT.

Arachidyl glucoside:
Emulgator.

Hydrogenated palm oil:
Emolient, substancja konsystencjotworcza, kondycjonująca. Zmniejszając parowanie wody z naskórka, nawilża.

Glyceryl stearate citrate:
Emulgator O/W.

Allantoin:
Działa przeciwzapalnie, łagodzi podrażnienia, wspomaga prcesy regeneracji i odbudowy naskórka, stymuluje proces gojenia się ran. Działa silnie nawilżająco, przez co wywołuje uczucie gładkości na skórze.

Xanthan gum:
Lepiszcze, modyfikator reologii, stabilizator emulsji i zawiesin.

Glyceryl behenate:
Roślinny zagęstnik, substancja poprawiająca konsystencje emulsji, nawilża i natłuszcza,

Carbomer: Polimer. Modyfikator reologii (wpływa na konsystencję preparatu) - zagęstnik, zwiększa lepkość preparatu.

Sodium Acrylate/Sodium Acryloyldimethyl Taurate Copolymer:
Substancja filmotworcza. Lepiszcze - substancja wiążąca składniki kosmetyków wytwarzanych w formie stalej. Substancja stabilizująca emulsje (np. kremy), chroni kosmetyk przed rozwarstwianiem, przedłuża trwałość. Ponadto pełni rolę modyfikatora właściwości reologicznych - wpływa na konsystencję kosmetyków.

Polysorbate 80:
Emulgator, pozwala na "wprowadzenie" substancji olejowych do kosmetyku i ich dokładne rozpuszczenie, wymieszanie. Zapobiega rozdzielaniu kosmetyku na fazy.

Tetrasodium EDTA:
Pełni rolę sekwestranta, czyli substancji, która kompleksuje jony metali. Dzięki temu zwiększa trwałość kosmetyku oraz jego stabilność

Acrylates/c10-30/Alkyl Acrylate Crosspolymer:
Emolient, wygładza. Konserwant.

Caprylyl Glycol:
humektant, zapobiega wysychaniu kosmetyku przy ujściu dozownika.
Sodium Hydroxide:
Substancja tu: regulujaca pH. Dozwolona do stosowania w niskich stężeniach.

Phenoxyethanol:
Substancja konserwująca, która uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu. Dozwolony do stosowania w niskich stężeniach, poniżej 1%.

 Ethylhexylglycerin:
Substancja kondycjonująca. Konserwant.

Propanediol:
Naturalna substancja nawilżająca, emulgująca, poprawiająca konsystencję, doskonały nośnik substancji aktywnych oraz naturalny konserwant.

Methylisothiazolinone:
Konserwant.
Jego dopuszczalne maksymalne stężenie w gotowym produkcie to 0,01%


Na koniec Franio wylegujący się na mojej kołderce:)


Sources: Leksykon surowców kosmetycznych J.Arct
Pictures: me with nikon d5100

7 komentarzy :

  1. Franio słodziak, genialny post ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nom spryciarz z niego;] miło mi że post sie podoba:)

      Usuń
  2. I love Dr. Irena Eris, I used the sensitive products that I became familiar with at a local spa/salon xo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. That's wonderful that You know these very nice products!

      Usuń
  3. Świetnie napisana recenzja! Kotka masz świetnego!
    Pozdrawiam ;-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jeśli mój blog Ci się spodobał - wyraź się! Jeśli nie - napisz co powinno być lepsze! Czasem punkt widzenia innej osoby, może dać wiele do myślenia:) Lubię słuchać, czytać ludzi!:)

Thank's for visiting my blog! If You like It - write about It! If You don't - write about thing's which Can be better! Sometimes different point of view, means a lot:):):)